Panelistit istumassa lavalla Porin Raatihuoneen edustalla.

Terve!Areena: Miksi odotamme, kun voisimme pelastaa henkiä vastasyntyneiden seulonnalla?

Torstaina 29.6. SuomiAreenan yhteydessä järjestetyssä Terve!Areenassa kuultiin arvokas harvinaisia sairauksia ja vammoja koskeva keskustelu, kun Raatihuoneen puiston lavalla puheenjohtajamme Katri Asikainen osallistui keskusteluun vastasyntyneiden seulonnasta.

Itse sairauksien seulonta ei ole kallista, mutta hoito on.

Tällä hetkellä Suomessa seulotaan 22 sairautta vastasyntyneiltä, kun esim. Italiassa vastaava luku on 48. Itse sairauksien seulonta ei ole kallista, mutta hoito on. Vastasyntyneiden seulonnasta on tärkeä puhua nyt, sillä uusia vaikuttavia hoitoja sairauksien hoitamiseksi on tulossa ja jo saatavilla. Uusia hoitoja tulee tällä hetkellä nopeasti, mutta prosessit hoidon hyväksymiseksi Suomessa ovat pitkät ja usein kankeat. Usein hoidon alkaessa taudin eteneminen voidaan pysäyttää mutta tapahtuneita vaurioita ei voida enää korjata. Tämän vuoksi hoidon aikainen aloittaminen on tärkeää.

Vastasyntyneiden seulontoja ei ole kirjattu Orpon hallituksen hallitusohjelmaan, mutta ns. vaikuttavuuskeskuksien kautta tullaan arvioimaan mitä uusia seulontoja Suomessa tulisi ottaa käyttöön.

Musta iso tekstinäyttö Porissa TerveAreenassa.

Keskustelun panelistit:

 • Katri Asikainen
  puheenjohtaja
  HARSO ry
 • Mia Laiho
  kansanedustaja, lääketieteen tohtori
  Kokoomus
 • Tarja Linnankivi
  ylilääkäri, linjajohtaja
  HUS Lasten ja nuorten sairaudet
 • Satu Wedenoja
  ylilääkäri
  THL, Hyvinvointivaltion tutkimus ja uudistaminen
 • Eva Torra
  strategi
  Ahjo Communications
  juontaja