Vertaistukitoiminta

HARSOn vertaistukitoiminta muodostuu vertaistukivalmennuksista ja -toiminnasta ympäri Suomea. Lisätietoa vertaistuellisesta ryhmätoiminnastamme sivulla Ryhmätoiminta.

Harvinaisen sairauden kohdatessa tiedon tarve on usein suuri, mutta tietoa sairaudesta saatavilla vähän. Usein jo jaettu kokemus harvinaisesta sairaudesta vertaisten parissa lisää ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisen kokemusta.

Valmennusta vertaistukijalle

HARSO järjestää vertaistukijavalmennuksia niin aloitteleville kuin kokeneille vertaistukijoille. Valmennukset lisäävät valmiuksia vertaistukijana toimimiseen vertaistukijan omassa yhdistyksessä, erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa sekä Toivo-vertaistukijasovelluksessa. Kokeneetkin vertaistukijat hyötyvät usein valmennuksien tarjoamista uusista työkaluista. Valmennukset ovat suunnattu pääsääntöisesti HARSOn jäsenyhdistysten jäsenille ja kannatusjäsenille.

HARSOn vertaistukitoiminnan vastuuhenkilöt ja valmentajat ovat kokeneita vertaistuen vaikuttajia yli järjestörajojen ja toimivat valtakunnallisen vertaistuen kehittäjinä. Näin varmistamme myös, että HARSOlla on käytettävissään ajantasainen tieto vertaistukitoiminnan onnistuneeseen toteutukseen ja kehittämiseen.

Kauttamme voi osallistua mm. seuraaviin valmennuksiin:

  • Toivo-vertaistukijavalmennus
  • HARSOn Toivo-vertaistukijavalmennus pohjautuu OLKA-verkoston valmennuskonseptiin. Valmennus antaa työkaluja ja valmiuksia vertaistukijana toimimiseen. Pääsääntöisesti neljänä arki-iltana järjestettävän valmennuksen aikana käsiteltäviä aiheita ovat mm. erilaiset tunteet ja niiden käsittely vertaistukijana, arvokas kohtaaminen sekä vertaistukijan oma jaksaminen. Seuraava valmennuksen ajankohta ilmoitetaan Tapahtumat-sivulla.

  • Pienryhmäohjaajavalmennus
  • Pienryhmäohjaajavalmennus antaa valmiudet toimia vertaistukiryhmän ohjaajana ja ylläpitäjänä, esimerkiksi omassa yhdistyksessä. Pienryhmäohjaajavalmennuksen pohjavaatimuksena on suoritettu Toivo-vertaistukijavalmennus. Seuraava valmennuksen ajankohta ilmoitetaan Tapahtumat-sivulla.

Vertaistukitoiminta HARSOssa ja jäsenyhdistyksissä

Vertaistukitoiminta HARSOssa koostuu ympäri Suomea järjestettävästä etä- ja lähitoiminnasta. Ajankohtaisen tiedon tapahtumistamme saa seuraamalla kotisivujamme ja sosiaalisen median kanavia. Myös sivuiltamme löytyvä Materiaalipankki on oiva kanava harvinaistiedon pariin.

Tukea jäsenyhdistyksistä
Moni jäsenyhdistyksemme tarjoaa vertaistukipalveluja. Autamme mielellämme sopivan yhdistyksen etsinnässä. Yhdistyksiin voi tutustua paremmin Jäsenyhdistykset-sivulla.

Ajankohtaista

Seuraava vertaistuen pienryhmäohjaajakoulutus järjestetään syksyllä 2024. Kysy lisää vertaistuki@harso.fi

Kokemus- ja vertaistukitoiminnan tiimi

Satu Salmi
Kokemus- ja vertaistukitoiminnan koordinaattori

Soile Salmenoja-Uotila
Kokemus- ja vertaistukitoiminnan koordinaattorin työpari

vertaistuki@harso.fi